Katowicki Klub Kolacyjny | z pola na stół | kolacja degustacyjna + część artystyczna

30 września 2023, sobota

1200x658_v2(4).png

Organizator

PTWP SA
Plac Sławika i Antalla 1
KAtowice
dzialokmunikacji@ptwp.pl

UWAGA: zmiana terminu na 19 listopada

KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Kolacji towarzyszy część artystyczna
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Wiosną, podczas inauguracji klubu pierwszą kolację poprowadził chef Dawid Klimaniec, a do stołów siadła ponad setka gości i smakoszy. Gościliśmy m.in. dziennikarzy branżowych oraz Jacka Szklarka, założyciela polskiego Slow Foodu, jego prezesa i przewodniczącego w Europie Środkowej.

Mottem drugiego wieczoru jest hasło „z pola na stół”. To będzie kulinarny ukłon w stronę najlepszych i unikatowych produktów polskiego krajobrazu smaków. Na talerzach nie zabraknie jesiennej gęsiny z bliskiego Siewierza, pstrąga ojcowskiego z pstrągarni, która powstała już w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. Rarytasem będzie także ślimak szary z naturalnej hodowli z Siemoni od Agnieszki Sakowskiej (produkt premium z województw śląskiego).  Kolację wspólnie z Grzegorzem Miśtą przygotują: Szymon Bracik, Dominik Duraj, Marek Furczyk, Dawid Klimaniec, Wojtek Harapkiewicz, Katarzyna Rogowska, Maciej Rosiński (cukiernik), Kamil Tłuczek.

Za menu drugiej kolacji odpowiada chef Grzegorz Miśta. Pochodzi z Zawiercia, doświadczenie zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, minimalizm oraz stare, zapomniane smaki z produktami o nowoczesnych trendach. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych, w tym: ArteCulinaria Italiana, CHEF Culinary Cup, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa. Był także wyróżniony przez żółty przewodnik Gault&Millau w edycjach 2017-2020 oraz w przewodniku „Poland 100 Best Restaurants". Niedawno trafił do finału Bocuse d’Or Poland 2023, który odbędzie się 9 listopada w Krakowie. Grzegorz Miśta na co dzień gotuje w Restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence w Siewierzu.

Część I:

Część artystyczna
Wieczorom kulinarnym towarzyszy część artystyczna dobrana do tematyki. W pierwszej edycji były to pokazy filmowe we współpracy z Instytucją Silesia Film i muzyka pianistów na żywo we współpracy z Filharmonią Śląską. Tym razem zaprosimy gości na specjalny fire/light show w wykonaniu artystów z formacji Nam-Tara, by nawiązać do tradycji palenia jesiennych ognisk.

Bufet | finger food:
● Petit four: trufla z białej czekolady | foie gras, burak orzech laskowy | słony karmel
● Finger Foods: pâté z gęsich wątróbek, galaretka z pigwy, brioche | terrina z sandacza | carpaccio z jelenia, grzyby, czerwona cebula | tatar z pstrąga ojcowskiego, ogórek, seler naciowy, szczypiorek | sery od Garbaciaka, konfitura z jarzębiny | rillettes z kaczki, orzechy | pieczywo, wędzone masło, smalec z jabłkiem, swojskie masło

Część II:
kolacja degustacyjna*

Amuse-bouche: rilletes z królika | bergamotka | brioche
Przystawka: ravioli | ślimak szary z Siemoni | dynia | hibiskus
Zupa: bulion z pieczonej gęsi siewierskiej| gęsi żołądek | foie gras | kluseczki
Danie główne 1: pstrąg ojcowski | kawior | karmelizowany kalafior z sepią | redukcja drobiowa | gratin z pora
Danie główne 2: biodrówka jagnięca (jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej) | wędzona grasica | palony bakłażan | grzyby
Deser: Kozi ser z Włodowic | rokitnik

*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej

Szefowie Kuchni:

GRZEGORZ MIŚTA - SZEF KOLACJI
SZYMON BRACIK 
DOMINIK DURAJ
MAREK FURCZYK
WOJTEK HARAPKIEWICZ
DAWID KLIMANIEC
KATARZYNA ROGOWSKA
MACIEJ ROSIŃSKI cukiernik 
KAMIL TŁUCZEK

PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl

Spodek w Katowicach › Skocz do Spodka

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów.

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP Event Center Sp. z o.o.