Katowicki Klub Kolacyjny | z pola na stół | kolacja degustacyjna

19 listopada 2023, niedziela

335659150_744251320634144_6893685186089082783_n.jpg

Organizator

Organizator
PTWP SA
Plac Sławika i Antalla 1
KAtowice
dzialokmunikacji@ptwp.pl

Miejsca wyprzedane - zapraszamy na kolejną edycję wiosną 2024.

KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na ta
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Wiosną, podczas inauguracji klubu pierwszą kolację poprowadził chef Dawid Klimaniec, a do stołów siadła ponad setka gości i smakoszy. Gościliśmy m.in. dziennikarzy branżowych oraz Jacka Szklarka, założyciela polskiego Slow Foodu, jego prezesa i przewodniczącego w Europie Środkowej.

Mottem drugiego wieczoru jest hasło „z pola na stół”. To będzie kulinarny ukłon w stronę najlepszych i unikatowych produktów polskiego krajobrazu smaków. Na talerzach nie zabraknie jesiennej gęsiny z bliskiego Siewierza, pstrąga ojcowskiego z pstrągarni, która powstała już w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. Rarytasem będzie także ślimak szary z naturalnej hodowli z Siemoni od Agnieszki Sakowskiej (produkt premium z województw śląskiego).  Kolację wspólnie z Grzegorzem Miśtą przygotują: Szymon Bracik, Dominik Duraj, Marek Furczyk, Dawid Klimaniec, Wojtek Harapkiewicz, Katarzyna Rogowska, Maciej Rosiński (cukiernik), Kamil Tłuczek.

Za menu drugiej kolacji odpowiada chef Grzegorz Miśta. Pochodzi z Zawiercia, doświadczenie zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, minimalizm oraz stare, zapomniane smaki z produktami o nowoczesnych trendach. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych, w tym: ArteCulinaria Italiana, CHEF Culinary Cup, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa. Był także wyróżniony przez żółty przewodnik Gault&Millau w edycjach 2017-2020 oraz w przewodniku „Poland 100 Best Restaurants". Niedawno trafił do finału Bocuse d’Or Poland 2023, który odbędzie się 9 listopada w Krakowie. Grzegorz Miśta na co dzień gotuje w Restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence w Siewierzu.

Część I:
● Bufet słodki: finger food: trufle orzechowe | ptasie mleczko z rozmarynem | ptyś | patisjer | parowany jogurt | mus pistacjowy | delicje z białej czekolady
● Bufet słony: pâté z gęsich wątróbek, galaretka z pigwy| terrina z sandacza | carpaccio z jelenia, grzyby, czerwona cebula | tatar z pstrąga ojcowskiego, | sery od Garbaciaka, konfitura z jarzębiny | rillettes z kaczki, orzechy | pieczywo, wędzone masło, swojskie masło

Część II:
Kolacja degustacyjna*
● Amuse-bouche rilletes z królika | bergamotka | brioche | + Cava Primo Fiore Brut
● Przystawka ravioli | ślimak szary z Siemoni | dynia | pieprz syczuański | + GRAPPA 98 Invecchiata
● Zupa bulion z pieczonej gęsi siewierskiej | gęsi żołądek | lubczyk
● Danie główne 1 pstrąg ojcowski | kawior | karmelizowany kalafior z sepią | redukcja drobiowa | + Vaccaro Luna Catarratto-Chardonnay
● Danie główne 2 biodrówka jagnięca | palony bakłażan | grzyby/por | + Pinot Nero Veneto IGT
● Deser Kozi ser z Włodowic | rokitnik | + Alvisa 10YO Organic Brandy

*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej - zgłoszenia na menu wegetariańskie przyjmujemy do środy do godziny 10.00 - 15 listopada 2023, pod adresem Krzysztof.lis@ptwp.pl lub aleksandra.oslislo@ptwp.pl 

Szefowie Kuchni:

GRZEGORZ MIŚTA - SZEF KOLACJI
SZYMON BRACIK 
DOMINIK DURAJ
MAREK FURCZYK
WOJTEK HARAPKIEWICZ
DAWID KLIMANIEC
KATARZYNA ROGOWSKA
MACIEJ ROSIŃSKI cukiernik 
KAMIL TŁUCZEK

PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl 
Portal Horecatrends.pl

SPONSORZY WYDARZENIA:
Bel Mon Resort
Whisky & Spirit House
Catering Planeta Smaku

 

Spodek w Katowicach › Skocz do Spodka

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów.

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP Event Center Sp. z o.o.