KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na talerzach.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Wiosną 2023, podczas inauguracji klubu pierwszą kolację poprowadził chef Dawid Klimaniec, drugą Grzegorz Miśta, trzecią - Katarzyna Rogowska. Do stołów siadła zawsze ponad setka gości i smakoszy.
Czwartą kolację poprowadzi wraz z zaprzyjaźnionymi chefami kuchni MAREK FURCZYK. Inspiracją będą tym razem śląscy magnaci i kuchnia, która królowała w ich majątkach podczas przemysłowego prosperity. Na stół trafi m.in. ptactwo konfitowane w liściach dębu, bisk z raków, szczupak w sosie, kapłon z pigwami czy dziczyzna.
Chefowie kolacji:
● MAREK FURCZYK - SZEF KOLACJI
● PRZEMEK BŁASZCZYK / Krzywa Sztuka Wina, Sezo'Novo Katowice
● SZYMON BRACIK / Śląska Prohibicja Katowice
● DOMINIK DURAJ / Grunt Bielsko Biała
● ŁUKASZ SZYMON GAMOŃ / Hotel Diament Zabrze
● ŁUKASZ JASIŃSKI cukiernik
● DAWID KLIMANIEC / Złoty Groń Istebna
● BARTŁOMIEJ KORNACKI / Bel Mon Resort Rybnik
● SZYMON LORENC / Mijo Ruda Śląska
● GRZEGORZ MIŚTA / Natura Residence Siewierz
● KATARZYNA ROGOWSKA / Amfora Katowice
● WITOLD WRÓBEL / Sozo'Novo Katowice / WidziMiSię Bytom
selekcja alkoholu: TOMASZ IZDEBSKI oraz NOMA - producent włoskich win
część muzyczna: SEBASTIAN SMOLEŃ (fortepian)
komentarz kulinarny: ALEKSANDRA CZAPLA-OSLISLO
MENU WIECZORU
Część 1: BUFET
wytrawne: gęsi żołądek konfitowany, kasza gryczana, liście dębu | karp duszony w winie z pesto z kopru | wiejski twaróg z gotowanym czosnkiem w słonym bulionie otoczony w chabrach | tierina ze szczupaka w sosie szafrua | pieczone warzywa z orzechami włoskimi i jogurtem wiejskim
słodkie: sablé z cytrynowym musem zapieczonym pod bezą | karmelowe banoffee, orzechy nerkowca w słonym karmelu | beza z mascarpone i konfiturą z owoców leśnych
Część 2: MENU DEGUSTACYJNE | NA STOŁACH ŚLĄSKICH MAGNATÓW
Amuse Bouche
gołąb | czarny majonez | borowik
Przystawka
kaczy pasztet na styl francuski
Zupa
bisk z raków | małż z esencją z kopru ogrodowego
Danie 1
sztuka mięsa z daniela | brukiew | demi glace z figą | ziołowy strudel
Danie 2
sandacz sprawiony na świeżo | szczupak | fume z kawiorem z troci | warzywa okopowe
Deser
ciastko ananasowe | trawa żubrowa | miód pitny
SPONSOR WYDARZENIA:
Iglomen
PARTNER WYDARZENIA:
Whisky & Spirit House
Noma - wina włoskie
PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl