BRAK WOLNYCH MIEJSC! O zmianach bęziemy informować na stronie internetowej, a także w mediach społecznościowych. Zapraszamy na kolejną edycję wiosną 2026 roku.
KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego współtworzony z cateringiem eventowym Planeta, którego chefem jest Marek Furczyk. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na talerzach.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
Zespół ponad dziesięciu wybitnych Szefów Kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować elegancką kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Mistrzem ceremonii i autorem menu jest zawsze jeden główny szef, pod którego wskazówkami pracują pozostali. Poprzednie kolacje poprowadzili chiefowie: Dawid Klimaniec, Grzegorz Miśta, Katarzyna Rogowska, Marek Furczyk, Dominik Duraj. Jesienną (18 października 2025, sobota) przygotuje wraz z zaprzyjaźnionymi chefami Szymon Lorenc łącząc lokalne produkty z dobrze mu znanymi recepturami śródziemnomorskiej Italii pod hasłem: Z ziemi włoskiej do śląskiej.
SZYMON LORENC - Chef kuchni, właściciel restauracji Mijo, rodowity Ślązak. Pasjonat kuchni tradycyjnej w nowoczesnej kompozycji. Swoją karierę gastronomiczną zaczął w katowickim pięciogwiazdkowym Monopolu – hotelowej marki grupy Likus. Następnie współtworzył restaurację Prodiż na terenie zrewitalizowanej Fabryki Porcelany w Katowicach. Obył liczne staże we włoskich restauracjach, specjalizując się w recepturach śródziemnomorskich. Jest także ambasadorem marki More Blue, głównego dystrybutora Elektrolux Profesional w Polsce. Uwielbia zaskakiwać swoich gości, niezależnie, czy gotuje dla prezydentów (gotował m.in. dla prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Bronisława Komorowskiego), dla zawodników reprezentacji narodowych (karmił m.in. piłkarzy drużyn Portugalii, Anglii, Czech i Słowacji), czy dla sąsiadów dzielnicy Godula.
Lista chefów:
Szymon Lorenc / Mijo Ruda Śląska
GŁÓWNY CHEF KOLACJI wraz z zespołem:
Damian Badura / Levantin Kopenhaga
Konrad Drewniak / Bazylia Bielsko-Biała
Marek Furczyk / Planeta Catering Eventowy Katowice
Dawid Golec / Sztolnia. Chleb, Mięso, Wino. Katowice
Dawid Klimaniec / Restauracja Złoty Groń w hotelu Złoty Groń Resort Spa Istebna
Krzysztof Konieczny / Neon Streetfood Bar Gdynia
Grzegorz Miśta / Zaparkowani Bistro Zawiercie
Igor Nowak / prywatny chef
Katarzyna Rogowska / Amfora Katowice
Filip Suski / Grunt Bielsko-Biała
Daniel Świętek / L’amore Bakery Tarnowskie Góry
Ryszard Warnke / La Finestra Opole
Witold Wróbel / Szeo’novo Katowice, Widzimisie Bytom
oraz
Tomasz Izdebski / selekcja trunków / Whisky & Spirit Katowic
Bartek Kieżun / gość specjalny klubu kolacyjnego / Kraków
Autor i dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich. Mieszka w Polsce i we Włoszech. Ukończył antropologię kultury na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Studiował także filmoznawstwo i filologię polską. Jest absolwentem Academia Barilla w Parmie oraz Krakowskiej Szkoły Somellierów. Publikuje w "Gazecie Wyborczej", "Wysokich Obcasach", "Kukbuku", "Twoim Stylu" i "Newsweeku". Jest felietonistą magazynu "Ferment". Jako Krakowski Makaroniarz przez pięć lat prowadził autorską rubrykę dla magazynu Kukbuk. Jako autor książek kulinarnych debiutował w 2017 roku wydając "Italię do zjedzenia". Książka stała się bestsellerem. W serii ukazały się także "Portugalia do zjedzenia", "Stambuł do zjedzenia", "Hiszpania do zjedzenia", "Ateny do zjedzenia", "Jerozolima do zjedzenia", "Chorwacja do zjedzenia". Najnowsza seria to "Neapol łakomym okiem" oraz "Barcelona łakomym okiem". Jest laureatem Nagrody Magellana, która została powołana w celu uhonorowania najbardziej wartościowych publikacji turystycznych i siedmiokrotnym zdobywcą prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards nazywanej kulinarnym Pulitzerem. W kategorii Mediterranean nagrodzono Portugalię do zjedzenia i Hiszpanię do zjedzenia.
MENU:
DELIKATESY:
● Stanowisko ze świeżo krojoną szynką parmeńską, selekcja włoskich serów z Latterii Sacile di Cavolano oraz Śląskiej Serowarni Gertruda z Mikołowa
● Pizza: Gourmet robiona przez Daniela Świętka z L’amore Bakery
● Finger foods: ośmiornica / ogórek zielony / majone z sepią
● krupniok od Kapeckiego pangratatto/nduja
● tatar: wołowina od Zmełtego z Bronowa, pumpernikiel / suszony pomidor
● vitello tonato
● breasola, straciatella, wędzony bundz
● Słodkie: anyżki, kasztan, palone masło | trufla z pistacjami Bronte | tiramisu z bielskim Gruntem | fiołkowa panna cotta
● Kawa: bar palarni kawy GRUNT: bar z kilka rodzajów ziaren oraz kawy parzone metodą przelewową. Kolumbia od Wiltona Beniteza w odmianie botanicznej Caturra w obróbce double thermal shock. Geisha z brazylisjkiej farmy Santa Cecilia oraz Tres Dragones z Granja La Esperanza od zaprzyjaźnionego Rigoberto Herrera.
KOLACJA DEGUSTACYJNA:
I. chleb
selekcja focacci i grissini podana z chlebem wieloziarnistym Mollini Casillo | masło z mleka bawolic z La Tramontiny z wędzoną solą arktyczną | ocet balsamiczny Giuseppe Gusti Modena | włoska oliwa
II. tatar
pomidor „casa marazzo” | bazylia | czarna oliwka | mozzarella „sori”
III. carpaccio
wędzony seler | małża świętego Jakuba | konfitowany pomiodor koktajlowy maskotka | szynka Culatello di Zibello
IV. żur
mąka od Konrada z Kleczy | guanciale | woda apax lab | salsicia
V. ravioli
jesienne ravioli | dynia | ricotta | anyż | curry
VI. comber
królik | dziki szpinak | speck | kukurydza | estragon
VII. deser
cremozonero | tonka | żętyca z Bukowiny | lody na kawie Geisha Santa Cecilia | czekolada Perugina 95%
ORGANIZATORZY WYDARZENIA:
PTWP Event Center
Planeta Catering Eventowy
PARTNERZY:
Iglomen
BNP Paribas Bank Polska S.A.
Whisky & Spirit House
Palarnia Kawy Grunt
PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl