KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na talerzach.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
Zespół dziesięciu wybitnych Szefów Kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować elegancką kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Mistrzem ceremonii i autorem menu jest zawsze jeden główny szef, pod którego wskazówkami pracują pozostali. Poprzednie kolacje poprowadzili chiefowie: Dawid Klimaniec, Grzegorz Miśta, Katarzyna Rogowska, Marek Furczyk, Dominik Duraj. Jesienną (18 października 2025, sobota) przygotuje wraz z zaprzyjaźnionymi chefami Szymon Lorenc łącząc lokalne produkty z dobrze mu znanymi recepturami śródziemnomorskiej Italii pod hasłem: Z ziemi włoskiej do śląskiej.
SZYMON LORENC - Chef kuchni, właściciel restauracji Mijo, rodowity Ślązak. Pasjonat kuchni tradycyjnej w nowoczesnej kompozycji. Swoją karierę gastronomiczną zaczął w katowickim pięciogwiazdkowym Monopolu – hotelowej marki grupy Likus. Następnie współtworzył restaurację Prodiż na terenie zrewitalizowanej Fabryki Porcelany w Katowicach. Obył liczne staże we włoskich restauracjach, specjalizując się w recepturach śródziemnomorskich. Jest także ambasadorem marki More Blue, głównego dystrybutora Elektrolux Profesional w Polsce. Uwielbia zaskakiwać swoich gości, niezależnie, czy gotuje dla prezydentów (gotował m.in. dla prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Bronisława Komorowskiego), dla zawodników reprezentacji narodowych (karmił m.in. piłkarzy drużyn Portugalii, Anglii, Czech i Słowacji), czy dla sąsiadów dzielnicy Godula.
Szczegóły menu oraz części artystycznej 6. kolacji podamy niebawem - warto już dziś zarezerwować czas 18 października.
ORGANIZATORZY WYDARZENIA:
PTWP Event Center
Catering Planeta Smaku
PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl