Oświadczenie w kwestii zmiany terminu rozpoczęcia sezonu na lodowisku

06 września 2017, środa, godz. 13.25

HOKEJ PREZ 25 LC.JPG

Lodowisko w Hali Widowiskowo-Sportowej Spodek będzie w tym roku gotowe do użytku od 22 września. Sezon funkcjonowania lodowiska zainauguruje w tym dniu mecz ligowy hokeja drużyn TAURON KH GKS KATOWICE oraz MH Automatyka Gdańsk. Inauguracja Polskiej Hokej Ligi została przesunięta z powodu problemów technicznych, niezależnych od spółki PTWP Event Center, która zarządza obiektem.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną treścią oświadczenia.

OŚWIADCZENIE

Lodowisko w Hali Widowiskowo-Sportowej Spodek będzie w tym roku gotowe do użytku od 22 września. Sezon funkcjonowania lodowiska zainauguruje w tym dniu mecz ligowy hokeja drużyn TAURON KH GKS KATOWICE oraz MH Automatyka Gdańsk. Inauguracja Polskiej Hokej Ligi została przesunięta z powodu problemów technicznych, niezależnych od spółki PTWP Event Center, która zarządza obiektem.

Zarządca obiektu był gotowy do przygotowania tafli lodowiska już w sierpniu. Jednak ze względu na brak usunięcia ww. problemów technicznych związanych z instalacją chłodzenia przez właściciela obiektu – Miasto Katowice – uruchomienie lodowiska w planowanym czasie nie było możliwe. Zgodnie z umową koncesyjną, to właśnie Miasto Katowice odpowiada za  inwestycje i niezbędne remonty. PTWP Event Center, jako zarządca i gospodarz obiektu, wielokrotnie interweniował u właściciela obiektu w tej sprawie.

Opóźnienie rozpoczęcia sezonu funkcjonowania lodowiska w katowickim Spodku, jest dla jego użytkowników oraz fanów hokeja przykrą wiadomością. Dla zarządcy obiektu wiąże się to ze stratami finansowymi i wizerunkowymi.

Mimo iż PTWP Event Center nie ponosi odpowiedzialności za zaistniałą sytuację, to w trosce o najwyższą jakość oferowanych usług oraz zadowolenie klientów, zarządca dopełni wszelkich starań, aby obiekt był w pełni przygotowany do rozpoczynającego się niebawem sezonu ogólnodostępnych ślizgawek, meczów hokejowych i innych zaplanowanych wydarzeń.

Marcin Stolarz

prezes PTWP Event Center

Informacja Miasta Katowice nt. źródeł finansowania budowy Międzynarodowego Centrum Kongresowego (Projekt):

Całkowita wartość projektu (PLN): 378 642 872,11 Koszty kwalifikowalne (PLN): 248 479 729,03 Poziom dofinansowania (%): 73,30 Kwota dofinansowania (PLN): 182 135 641,37