Żywność w centrum uwagi, jedzenie w randze sztuki

06 marca 2018, wtorek, godz. 16.51

MCK

W najbliższą niedzielę w Katowicach rozpoczyna się 2. edycja Food Show

Future foods, foodporn i superfoods, milenialsi w kuchni, cyfryzacja i digitalizacja na rynku HoReCa – o tym między innymi dyskutować będą związani z kulinariami i branżą spożywczą profesjonaliści podczas 2. edycji Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. W tym roku wydarzenie zainauguruje dzień otwarty dla publiczności, na którą przez całą niedzielę 11 marca br. czekać będą warsztaty, degustacje, pokazy gotowania na żywo, strefy smaku i doświadczenia, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Marcinem Czubakiem, Darią Ładochą, Grzegorzem Łapanowskim, Pawłem Łukasikiem i Grzegorzem Targoszem.

– Stworzyliśmy unikalną imprezę, która łączy ze sobą świat kulinariów, branży spożywczej, handlu i HoReCa, ponieważ zauważamy, że te przestrzenie coraz bardziej się przenikają i współdziałają, by zadowolić wymagających i świadomych konsumentów. Food Show jest platformą wymiany kontaktów, doświadczeń i dobrych praktyk dla tych sektorów. Nie ma drugiej imprezy w tak kompleksowy sposób ujmującej w programie to, co istotne dla branży i dla poszukujących inspiracji konsumentów. Staramy się łączyć te dwie perspektywy i stwarzać przestrzeń do dialogu – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.

2. edycja Food Show rozpocznie się w niedzielę 11 marca br. dniem otwartym dla szerokiej publiczności. Jego program podąża za współczesnymi trendami w kulinariach i wychodzi naprzeciw różnorodnym smakom i zainteresowaniom. O godzinie 12.00 na Scenie Premium będzie miała miejsce premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia”. Dokument zainauguruje debatę poruszającą problem marnowania żywności, w której udział wezmą: Marcin Czubak, finalista programu Top Chef, właściciel restauracji Dzień i Noc w Katowicach; Virginie Little, założycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste; Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie, członek zarządu Federacji Polskich Banków Żywności w Warszawie i Rafał Wypiorz Jadłodzielni Kochłowice.
Na tej samej scenie odbędzie się również debata pt. „Tradycyjność czy nowoczesność w kuchni”, a także spotkanie krytyków i blogerów kulinarnych, którzy porozmawiają o blaskach i cieniach śląskiej gastronomii i poszukają odpowiedzi na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Katowicach i okolicy.

Na Scenie Otwartej Weronika Pochylska i Magdalena Jutrzenka, ambasadorki Kampanii RoślinnieJemy, poprowadzą spotkania: „Przyszłość jest roślinna! 45 minut, które smakiem, słowem i obrazem przekonają Cię do odkrycia bogactwa diety roślinnej”.
Jolanta Kleser, uczestniczka polskiej edycji Master Chefa, właścicielka katowickiej Pracowni Smaku, podpowiadać będzie, jak wykorzystać lokalne warzywa i owoce na śniadania, przekąski, lunche i kolacje oraz jak wyposażyć swoją spiżarnię.
Na tej samej scenie odbędą się także warsztaty fotografii kulinarnej, prowadzone przez specjalistów z Hungry Friends oraz spotkanie z Marleną Stremer, dziennikarką i blogerką kulinarną, propagatorką kuchni roślinnej, na temat roli mediów społecznościowych w budowaniu rozpoznawalnej marki.

Przez cały Dzień Otwarty Food Show działać będzie również Centrum Kulinarne, w którym odbywać się będą pokazy gotowania na żywo.
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowanie z Pasją i książek „Kipi Kasza”, „Retrowarzywa” oraz „Burger Dream”, a także Dariusz Miszczyk i Grzegorz Kubarek, właściciele Street Slow Food, pierwszego w Krakowie food trucka nawiązującego do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, przygotują burgery w rytmie slow.
Swój pokaz kulinarny będzie miała również Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego odżywiania, blogerka, trener kulinarny, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych.
W Centrum Kulinarnym będzie można zobaczyć w akcji także Grzegorza Łapanowskiego, kucharza i dziennikarza kulinarnego, właściciela Food Lab Studio, jurora i prowadzącego polskiej edycji Top Chef.
Podczas Food Show gotować będą ponadto Jolanta Kleser, a także przedstawiciele kampanii RoślinnieJemy i Polskiej Ekologii.

Podobnie, jak przed rokiem, organizatorzy zadbali o atrakcje dla najmłodszych smakoszy. W Strefie Dziecka odbywać się będą warsztaty Pracowni Smaku Jolanty Kleser oraz Szkoły na Widelcu Grzegorza Łapanowskiego. Na zajęcia obowiązują wcześniejsze zapisy, a więcej informacji można znaleźć pod adresem: http://www.foodshow.pl/2018/pl/dzien-otwarty/200/#dzien-1
W ramach Food Show będzie można również wziąć udział w spotkaniach autorskich i zaopatrzyć się w książki kucharskie.

Wstęp na Dzień Otwarty Food Show jest biletowany. Bilety w cenie 5 zł/os. lub 10 zł/rodzinny można kupić poprzez stronęwww.ticketmaster.pl oraz na miejscu, w dniu imprezy.

Zwieńczeniem pełnego smaków dnia będzie Mega Wieczór Kulinarny. Wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzą apetyczny wieczór w gronie znanych kucharzy, którzy na tę okazję przygotują swoje popisowe dania. Gości podejmować będą: Marcin Czubak i Jacek Zagórny z restauracji Dzień i Noc (Projekt Chefs on Tour), Dominik Duraj z restauracji Villa Gardena, Katarzyna Rogowska z restauracji Cadenza, Patryk Krysta, Jarosław Śliwka, Mariusz Łęszczak, Sławomir Ogierman z Gastronomii Śląsk, Adrian Feliks, właściciel SPOON Adrian Feliks oraz Paweł Kras z Masters Catering. Wydarzenie zaplanowano w formule live cooking i kolacji degustacyjnej, a poprowadzi je Daria Ładocha. Ilość miejsc jest ograniczona, a więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.foodshow.pl/2018/pl/megawieczor-kulinarny/201/

12 i 13 marca br. Międzynarodowe Centrum Kongresowe gościć będzie tych, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu porozmawiają m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność – spełniać marzenia.
Podczas dwóch dni debat na widelcu znajdą się tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; wspomniany powrót do tradycji, naturalności, lokalności i prostoty; lokale bez adresu: food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa.
Debatom towarzyszyć będą Short Stories – przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień branżowy Food Show, 12 marca br. wręczone zostaną nagrody Food Show Star, w trzech kategoriach: najlepszy dostawca produktów spożywczych dla sektora HoReCa, najlepszy dostawca sprzętu i technologii dla sektora HoReCa oraz najlepszy produkt spożywczy dla sektora HoReCa.

W ramach Food Show odbędzie się 5. edycja organizowanej przez Weindich GASTROSILESII – imprezy dla wystawców sprzętu i wyposażenia sektora HoReCa. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym zaprezentowana zostanie kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni, sklepów i innych punktów gastronomicznych oraz Convenience Food – od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez wyposażenie dla zakładów przetwórstwa spożywczego, meble, zastawę stołową, tekstylia i oprogramowanie.
Wydarzenie wzbogacą pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Tomkiem Woźniakiem, trendsetterem kulinarnym; Adrianem Feliksem, czy Malką Kafką, założycielką Tel Aviv Food & Wine.
Pod szyldem GASTROSILESII będą też miały miejsce: finał IV Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych oraz finał I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów.

– Na rynku aż roi się od smaków i konceptów, które zdobywają podniebienia polskich konsumentów. Wiele tych konceptów korzysta z bogactwa polskiej żywności, która święci tryumfy, bo jest synonimem jednego z najważniejszych trendów kulinarnych – powrotu do tradycji. Na tej bazie w siłę rosną producenci naturalnych polskich produktów, którzy czerpią z lokalnych tradycji wytwarzania żywności. Food Show to świetna okazja do pokazania potencjału kulinarnego Polski. Głodnych wrażeń zapraszamy do ucztowania z nami – podsumowuje Edyta Kochlewska.

Informacja Miasta Katowice nt. źródeł finansowania budowy Międzynarodowego Centrum Kongresowego (Projekt):

Całkowita wartość projektu (PLN): 378 642 872,11 Koszty kwalifikowalne (PLN): 248 479 729,03 Poziom dofinansowania (%): 73,30 Kwota dofinansowania (PLN): 182 135 641,37

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego - realna odpowiedź na realne potrzeby Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007 – 2013